Legfrissebb kommentek

Címkék

after crying (1) ajánló (4) animal collective (2) audio bullys (1) axolotl (1) beach house (1) bécs (1) best of (2) beszámoló (15) be your own pet (2) blood red shoes (1) british sea power (1) caribou (1) clinic (2) coldplay (1) cut copy (1) dan le sac vs scroobius pip (1) deerhunter (1) devo (1) dick4dick (1) disband (1) dürer kert (1) eagles of death metal (1) editors (1) elbow (1) erik sumo band (1) fall (1) fatboy slim (1) felix kubin (1) fesztivál (11) fleet foxes (1) franz ferdinand (1) gossip (1) heaven street seven (2) hercules and love affair (1) hexstatic (1) hot space (1) james chance (1) je suis animal (1) kevin barnes (1) kings of leon (1) kiscsillag (1) koncert (4) kritika (10) kult (3) late of the pier (1) laura marling (1) lengyelország (4) lilys (1) m83 (1) mancino (1) mando diao (1) man man (1) max tundra (1) menomena (1) metronomy (1) mgmt (1) modified toy orchestra (1) morrissey (1) mr oizo (1) mumm ra (1) művészetek palotája (1) myslowice (4) my toys like me (1) ninja tune (1) no age (1) oasis (1) off (4) of montreal (2) pohoda (6) portishead (1) post punk (1) pozsony (1) primavera (1) prinzhorn dance school (1) queen (1) rem (1) rhcp (1) rokaj (1) santogold (1) sarandon (1) singapore sling (1) so so modern (1) spanyolország (1) sparks (1) stephen malkmus (1) szene (1) szlovákia (7) the breeders (1) the chalets (1) the cribs (1) the fall (1) the fiery furnaces (1) the horrors (1) the kills (1) the last shadow puppets (1) the notwist (1) the postmarks (1) the shortwave set (1) the streets (1) the subways (1) the twist (1) the walkmen (1) times new viking (1) tindersticks (1) trencsén (6) tv on the radio (1) vampire weekend (1) van der graaf generator (1) wire (2) wolfmother (1) wolf parade (1) zágráb (1)

Pihenj, oszolj

2008.08.20. 13:55 | bátor ventilátor

Az utóbbi két évben annyi újraösszeállásról lehetett olvasni, és lehetett megnézni egy-egy nagy legendát, hogy a feloszlásokra már alig fordult valami figyelem. Most két közelmúltbeli szomorú hír kapcsán el lehet merengeni néhány másik zenekar sorsáról is.

Időrendben visszafelé haladva: mintegy két hete jött a hír, hogy a 2005-ben debütáns, 2006-ban egy rakás kislemezzel világsikerig jutó Wolfmother szétesett. Lassan már a második lemezt lehetett volna várni, ehhez képest ők fogták magukat, és jól összekülönböztek zeneileg és emberileg is. Pedig azt gondolná az ember, hogy három ilyen göndör hajú fiatalember a végsőkig kitart egymás mellett, de hát nem így alakult. Először a basszusgitáros, majd a dobos lépett ki a háromtagú zenekarból, meghagyva Andrew Stockdale-nek a Wolfmother nevet, aki ezt viszi is tovább. Hogy merre, az még nem világos, de azt lehet tudni, hogy még év vége előtt nekifog egy új lemeznek, és a kilépett Myles Heskett dobossal közös projektben gondolkodnak. Hogy igazi megváltásra egyik utódcsapattól sem lehet számítani, az egyértelmű, de néhány élvezetes kislemezért lehet szurkolni.

 

Wolfmother - Joker and the Thief (Live at JTV)



Szintén augusztus elején, ahogy ez mostanában lenni szokott, a Be Your Own Pet myspace-lapján tudatta a rajongókkal, hogy egy négyállomásos brit miniturné után befejezik (ennek még előtte vannak, augusztus 22-26. járják a szigetet, Londonban zárnak). Az ő feloszlásuk sem zenetörténeti dráma, de azok után, hogy az idén tavasszal megjelent második lemez (Get Awkward) egészben hallgatható aranyosság volt, szinte rögtön kedve lett volna az embernek a harmadikat hallgatni. A bemutatkozó albumra ez nem volt egészen igaz, a feléjük irányuló szeretetem még az album előtti Damn Damn Leash és az Adventure táplálta, és maga az, amilyen őrült jelenség voltak. Itt a szétválás utáni folytatásokról kevesebbet tudni, de hogy az egész zenekarnak karaktert adó Jemina Pearl Abegg énekesnő nem fog tudni nyugton maradni, az biztos - 21 évesen még remélhetőleg nem öregedett ki a zajongásból.

 

Be Your Own Pet - Adventure



Április, szintén myspace, a Mumm-ra nevű kis brit zenekar is elköszönt. Ami a furcsa, az az, hogy 2000-ben indultak, 2007-ben jelent meg az első nagylemez, és ennek ellenére. Velük abban az időben volt talán legkönnyebb összefutni, amikor már harmadik hullámban támadtak a brit gitárzenekarok. 2006 nyarán jöttek a Klaxons- és View-klipek, velük együtt pedig a Mumm-ra Song B-je; a View-t sehogyan se sikerült szeretni, viszont ez a szám versenyben volt az azóta túlnőtt Klaxons Atlantis to Interzone-jával. Aztán a többi szám, és maga a These Things Move in Threes lemez már nem igazolta, hogy olyan nagy csapat lennének (mintha őket is inkább belehajszolták volna ebbe a lemezbe, ahogy elég sok ígéretesnek látszó kezdő zenekart akkor és azóta is), ezzel együtt aprócska szomorúság, hogy eltűnnek.
 

 

Mumm-ra - Song B


A támogatható ír zenekarok amúgy se nagy száma is eggyel csökkent, amikor is a Chalets februárban sziát mondott. Az ok elég egyszerű, egyúttal furcsa is: nem tudtak annyi pénzt összekalapálni a zenekarral, hogy megérje tartósan csinálni. Egyetlen lemezükön, a 2005-ös Check Inen csupa bájos dal van, énekelje őket leginkább nő, leginkább férfi vagy osztozkodjanak pontosan felesben. Alapvetően gitárzenekarként ügyesen vittek bele egy kis elektronikát, és általában a dalszerzésre sem lehet panasz.

 

The Chalets - Feel the Machine

 


Év elején egy harmadik vonalas brit csapat, a Dead 60s döntött a befejezés mellett, pedig bejelzett a világsiker lakmuszpapírja, nevezetesen a Petőfi is játszotta őket a második lemezük idején. És pontosan ez volt a gyanús velük kapcsolatban, hogy a rádióból kellett megtudnom, hogy létezik ez a bizonyos folytatás... hogy aztán azt is megtudjam, hogy érthetetlen módon értékelhetetlen, híg lötty az egész, sikerült a Hard-Fi alá lemenniük. A cím nélküli bemutatkozás pedig még érdekesebb volt, noha nem értek el vele akkora sikert: a skás-dubos-punkos megszólalásba gyakran Coral-szerű pszichedélia keveredett, és az egész szimpatikusan erőlködésmentesnek hatott, lehetett rá táncolni, lehetett dúdolni, eszébe jutott az embernek sok híres zenekar (hogy ez bók vagy nem bók, ezt magam sem tudom), jó volt.
 

 

The Dead 60s - Riot Radio



Van persze az a fajta bejelentés, aminek lehet örülni, ilyen volt például az, hogy a Red Hot Chili Peppers közölte, legalább egy évre felfüggesztik működésüket. Ezúton is sok sikert nekik ezen az úton.



1 komment


Címkék: rhcp wolfmother disband be your own pet mumm ra the chalets

A bejegyzés trackback címe:

https://bravefanzine.blog.hu/api/trackback/id/tr87624539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juszén_nagy_király 2008.08.28. 11:08:00

"Van persze az a fajta bejelentés, aminek lehet örülni, ilyen volt például az, hogy a Red Hot Chili Peppers közölte, legalább egy évre felfüggesztik működésüket. Ezúton is sok sikert nekik ezen az úton."

'nyád!
süti beállítások módosítása